U bent hier

Het verhaal van Teun en Ebel

Het is het ideale plaatje waar je bewust of onbewust van uit gaat: een fijne relatie, een leuke baan en de geboorte van gezonde kinderen. Maar dan wordt dit plaatje ruw verstoord als een kind zwaar gehandicapt blijkt, of chronisch ziek wordt. Donderdagavond in Kruispunt het verhaal van Teun (11) en Ebel (16).

De zoon van Willemien Vereijken ontwikkelt zich tot zijn tweede jaar volkomen normaal. Dan ineens houdt hij op met lopen en praten. Al snel zit het gezin tot over de oren in de problemen. Ebel krijgt oorontstekingen, raakt bij het minste of geringste totaal overstuur en vertoont steeds vaker onaangepast gedrag. Ook lijkt er iets mis met zijn darmen en hij wordt uiteindelijk nooit zindelijk.

Hollands welvaren
Het peutertje, ooit een typisch voorbeeld van Hollands’ welvaren, wordt een bleek en ziekelijk kind. Hoe ga je daar als ouders mee om? Hoe zorg je dat je je staande houdt in de eindeloze zoektocht naar de juiste hulp? Vereijken schreef er een hartverscheurend boek over: ‘Het syndroom van Ebel’ (2007).

Teun
Teun is gezond geboren maar wordt levenloos aangetroffen in zijn wiegje als hij 4 ½ maand oud is. Hij wordt gereanimeerd, maar raakt zwaar gehandicapt als gevolg van zuurstoftekort. Teun is nu elf jaar. Hij zit ingesnoerd in een rolstoel en kan weinig. Toch proberen zijn ouders Veronique Werz en Cosmas Blaauw hem overal bij te betrekken. Ze trekken zelfs drie maanden met hem door Zuid-Europa als hij twee jaar is.

Mogelijkheden achter de beperkingen
Het verhaal van Ebel en Teun. Twee jongens die extreem veel zorg nodig hebben maar samen met hun familie zoveel mogelijk uit het leven proberen te halen. Hoe de gezinnen de mogelijkheden achter de beperkingen zoeken.

Bekijk de uitzending van Kruispunt donderdag 10 maart 18.25 uur op Nederland 2. Herhaling op dinsdag 15 maart omstreeks 17.00 uur.
Download hier het boek 'Leven in momenten' van Willemien Vereijken.

(Bron: vgn.nl)

 

Datum bericht: 
maandag, 14 maart 2011