U bent hier

CNV voorzitter Jaap Smit bezoekt Zuidwester

Op dinsdag 12 april jl. heeft Jaap Smit, samen met regiobestuurder Joost Veldt een werkbezoek afgelegd aan Zuidwester in Middelharnis, locatie Hernesseroord. “Om mijn werk goed te kunnen doen, wil ik graag persoonlijk kennis maken met de werkzaamheden die in de verschillende sectoren plaats vinden. In gesprekken die ik voer met ministers en staatssecretarissen, wil ik kunnen putten uit ervaringen en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Doel van dit werkbezoek aan Zuidwester, was dan ook om te zien en te ervaren hoe het is om met mensen met een verstandelijke beperking te mogen werken,” aldus Jaap Smit.

CNV

Met een ferme handdruk wordt de verkoop van het schilderij tussen Juan Lampe en de heer Smit bezegeld.

Tijdens het bezoek werden verschillende woningen en dagbestedingslocaties bezocht. In gesprekken met de cliënten en medewerkers kreeg de heer Smit te horen hoe het is om bij Zuidwester te wonen en te werken. “Ik woon al heel lang op Hernesseroord,” vertelt Trudy. “Tegenwoordig werk ik ook in het restaurant, dat vind ik erg leuk om te doen.” Vervolgens laat Trudy aan de bezoekers spontaan haar eigen appartement zien en de gemeenschappelijke woonkamer.

Gehandicaptenzorg
Luc Kenter, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuidwester, schetste een goed beeld van de uitdagingen waar de Gehandicaptenzorg mee te maken heeft. Hij vertelde over de wens om goede zorg te leveren tegen een achtergrond van bezuinigingen en veranderingen in de financiering. Personeel is daarbij cruciaal en dus de vraag hoe nu en in de toekomst te zorgen voor voldoende, goede medewerkers. De problematiek rond de roosters kwam daarbij ook aan bod. Kun je roosters maken die tegelijkertijd tegemoet komt aan de wensen van werknemers en de wens van flexibiliteit vanuit de organisatie? Het bezoek liet ook zeker de mooie kanten van het werken in de Gehandicaptenzorg zien. Verschillende medewerkers vertellen dat het kiezen voor het werken met mensen met een verstandelijke beperking een bewuste keuze is waar ze elke dag weer plezier en voldoening uit halen. Jaap Smit benadrukte dat werknemers in de Gehandicaptenzorg alle waardering verdienen voor hun werk.

Kunstwerk
Bijzonder was ook het bezoek aan Kunstwereld, waar cliënten van Zuidwester creatief bezig zijn. Van het beschilderen van vogelhuisjes tot prachtige schilderijen. Hier werd het werk van de vele kunstenaars bewonderd. In een gesprek met één van hen; Juan Lampe, raakte Jaap Smit onder de indruk van zijn werk en hij besloot een werk van hem aan te schaffen. “Het kunstwerk krijgt een mooie plaats op mijn werkkamer. Zo kan ik elke dag terugdenken aan dit prettige werkbezoek aan Zuidwester.”

Ondernemingsraad
CNV Publieke Zaak is goed vertegenwoordigd binnen Zuidwester. Niet alleen doordat er onder de medewerkers veel CNV-leden zijn, ook binnen de Ondernemingsraad (OR) is een stevige CNV-bezetting. Een kennismaking met een vertegenwoordiging van de OR was dan ook niet meer dan logisch. Rien Koopman, secretaris van de OR en kaderlid van CNV Publieke Zaak, vertelde samen met een collega OR-lid hoe vanuit werknemersperspectief de ontwikkelingen in de Gehandicaptenzorg zijn. Er moet bijvoorbeeld steeds efficiënter gewerkt worden en ook werd duidelijk hoe lastig het is om als jonge medewerker een fatsoenlijk inkomen te verdienen in de Gehandicaptenzorg. Jongeren die vanaf de opleiding instromen kunnen vaak alleen een part-time contract krijgen en de salarissen in de sector liggen niet hoog. Dit maakt de sector niet erg aantrekkelijk. Zoals een jonge medewerker zei: “Het is het zorgen voor mensen dat me voldoening geeft, voor het goede inkomen hoef je het niet te doen.”
 

Datum bericht: 
woensdag, 13 april 2011