U bent hier

Alles wat je aandacht geeft groeit

In de afgelopen maanden heeft Zuidwester deelgenomen aan een pilotproject van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in samenwerking met Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG). Doel van dit project was om medewerkers weer in te laten zien, dat wat zij elke dag weer opnieuw voor de cliënten doen ertoe doet en dat zij leren in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden te denken, binnen de steeds krapper wordende kaders van de organisatie.

In de periode van september 2010 tot mei 2011 hebben een viertal teams, bestaand uit teamleiders en leidinggevenden, uit de regio Goeree-Overflakkee en Zuid-Holland Zuid in het kader van “Alles wat je aandacht geeft groeit” aan de thema’s samenwerken, samenhang in het team en focussen op mogelijkheden gewerkt. De bijeenkomsten in interventie en experimentvorm lieten ze ontdekken, dat zij - ondanks alle beperkingen - altijd een eigen keuze hebben.

StAG
Als ludieke actie heeft een werkgroep een buikband met de tekst "Alles wat je aandacht geeft groeit" ontworpen. V.l.n.r.: Pepijn Pillen, Mariska Kokke, Cora van der Meulen en Liane Gielbert.

Ogenschijnlijk spagaat
Medewerkers vinden zich steeds meer in een ogenschijnlijk spagaat terug: de zorg wordt door de financiële omstandigheden beperkt, maar de medewerker werkt om kwalitatieve zorg aan cliënten te verlenen. Dit levert frustraties en spanningen binnen teams en bij de medewerker zelf op. Daarnaast bestaat er een directe relatie tussen de ervaren werkdruk en werkplezier. De werkdruk wordt in de toekomst niet minder, maar het werkplezier moet wel blijven bestaan.

Eyeopeners
Het zichtbaar maken van een positieve benadering, door succesvolle momenten te waarderen en zo hun beroepstrots te versterken, sprak de deelnemers zeer aan en leidde zichtbaar tot verbeteringen binnen de teams. Zo hebben zij geleerd om in te zien dat in de dagelijkse gang van zaken de focus ligt op ‘Wat moet ik doen’ en ook ‘Hoe moet ik het doen’. Het positieve effect van aandacht voor de manier van werken leidt ertoe dat de inhoud van het werk wordt ondersteund.

Meer informatie
Meer informatie over StAG en het overkoepelende project ’Jij bent de gehandicaptenzorg’ is te vinden op www.jijbentdegehandicaptenzorg.nl.

Datum bericht: 
woensdag, 13 juli 2011