U bent hier

Mobiel snoezelen aanwinst in dagbestedingsaanbod

Sneek - Op 14 december wordt het mobiele snoezelapparaat, de SnooZzzMob, geïntroduceerd. De introductie valt samen met de uitreiking van de VGN/Jenneke van Veen-Verbeterprijs in Sneek, de SnooZzzMob kwam op de shortlist terecht. Het apparaat is een aanwinst in het dagbestedingsaanbod aan mensen met een verstandelijke beperking. Doordat het verplaatsbaar is en in elke ruimte te gebruiken, kan op elk gewenst ogenblik door de gebruikers gesnoezeld worden.

Stichting Zuidwester in Middelharnis heeft de SnooZzzMob zes maanden getest. Luc Kenter, voorzitter Raad van Bestuur over deze innovatie: “Het idee voor de ontwikkeling van de SnooZzzMob is ontstaan binnen één van onze zorgwoningen. Teamleidster Marleen van Heemst diende het idee in bij Innoveren met Zorg. Het idee werd omarmd en vervolgens werd met behulp van leverancier Barry Emons een eerste prototype ontwikkeld.”

Breed inzetbaar
“De innovatieve SnooZzzMob ziet er uit als een zonnehemel, neemt weinig ruimte in beslag en is bij uitstek geschikt voor leefgroepen waar vanuit sensopatische en ervaringsgerichte activiteiten wordt gewerkt. Daarnaast kan hij ook als dagbesteding worden toegepast in de ouderenzorg of om kinderen met autisme tot rust te laten komen. Doordat het apparaat mobiel is en bijvoorbeeld om een bed of rolstoel kan worden geplaatst, kan snel en effectief een belevingsgerichte activiteit worden aangeboden. Het is hiervoor niet nodig om iemand uit zijn rolstoel of bed te tillen, iets dat in een meer traditionele snoezelkamer vaak wel moet gebeuren. Minder belastend dus voor zowel de cliënt als de medewerker.”

In productie
Het eerste prototype, ontwikkeld door Stichting Innoveren met Zorg in nauwe samenwerking met Barry Emons, is getest door Stichting Zuidwester. De ervaringen waren zo positief dat het mobiele snoezelapparaat voorgedragen is en op de shortlist staat voor de Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2012, een initiatief van VGN, ActiZ, Platform VG en LOC. Bij leverancier Barry Emons kan een SnooZzzMob worden besteld.

 

Datum bericht: 
donderdag, 20 december 2012