U bent hier

Deelname aan verbeterprogramma 'Ouder wordende cliënt'

Mensen met een beperking worden steeds ouder. De behoefte aan zorg en ondersteuning verandert en oudere mensen stellen andere eisen aan hun leefomgeving. Aanleiding voor het project ‘Ouder wordende cliënt’ is een onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De vraag die hierbij centraal stond luidde: ‘Wat is de stand van zaken rondom oudere cliënten onder haar leden.’ Een aantal instellingen bleek heel actief te zijn en andere waren nog zoekende. Zuidwester was niet zoekende, maar wilde graag ondersteuning en kennis delen met andere instellingen. Een jaar lang werkten 20 verbeterteams aan verbeteringen door het delen van inspiratie, kennis en ervaringen en door het uitvoeren van verbeterplannen.

Het verbeterteam van Zuidwester nam vorig jaar deel aan dit programma met het vooruitzicht dat 12 cliënten in januari een woon-zorgcomplex  (wozoco) gaan betrekken. Een nieuwe locatie, genaamd Poelwijck in ’s-Heerarendskerke, waar Zuidwester ouder wordende cliënten heeft wonen. Het team bestaat uit vier medewerkers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet om passende dag invulling te realiseren voor cliënten die geen of parttime gebruik maken van de reguliere dagbesteding. De doelstelling van het team luidde als volgt: ‘70% van de cliënten die willen aansluiten bij de reguliere dag invulling, heeft een concreet omschreven activiteitenplan, waarin we de samenwerking opzoeken in het wozoco en kennis en kunde van elkaars doelgroepen willen delen.’

Resultaten
Het team is blij met de resultaten die het verbeterprogramma hebben opgeleverd. ‘Bij alle cliënten hebben we geïnventariseerd wat de wensen zijn voor dag invulling. Per cliënt hebben we aan de hand van die informatie een activiteitenplan gemaakt. Daarnaast ook bevordering van integratie door deel te nemen met meerdere doelgroepen aan activiteiten. Cliënten merken ook verbetering onder andere doordat er een betere afstemming is tussen rust en de activiteiten. Wij kunnen nu meebewegen in de zorgvraag van de cliënten en ‘normaler’ deelnemen aan de samenleving,’ vertelt het team enthousiast.

Concrete producten
Aan de hand van alle kennis en ervaringen die de instellingen met elkaar gedeeld hebben, zijn drie concrete producten ontwikkeld: een cursus voor cliënten, een competentieprofiel en een bundel Opleiden en leren.

Meer inhoudelijke informatie over dit verbeterprogramma en de producten kun je vinden op www.kennispleingehandicaptensector.nl/ouderen.

Klik hier voor het magazine met alle projectresultaten van het afgelopen jaar.

Datum bericht: 
woensdag, 17 april 2013