U bent hier

Wethouder plant koningslindes in Spijkenisse

SPIJKENISSE - Wethouder Jan Willem Mijnans heeft donderdagmiddag twee koningslindes ter ere van de troonswisseling geplant. Cliënten van Stichting Zuidwester hielpen hem hierbij.

In aanloop naar de kroning van onze koning Willem Alexander hebben cliënten van de Eva groep en Lokaal 6 uit Spijkenisse, samen met de wethouder Jan Willem Mijnans op donderdag 26 april een koningslinde geplaatst. De cliënten van deze groepen waren uitgenodigd door de wethouder, omdat zij al jaren het centrumpark, waar de Linde geplaatst is, onderhouden.

wethouder
Vol trots schepten de cliënten mee met de wethouder en lieten zien dat zij aardig overweg kunnen met de schep.

De bomen staan in het Centrumpark en in Hekelingen, op de hoek van de Emmalaan en de Lede. Op termijn wordt voor het oude gemeentehuis aan het Koningin Julianaplein een herinneringsboom ter nagedachtenis aan de regeerperiode van koningin Beatrix geplant. Prins Willem-Alexander plantte donderdag de eerste koningslinde in Den Haag. De lindes zijn een initiatief van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en Stichting de Nationale Boomfeestdag. Ze worden in het hele land geplant.

Geschiedenis
Sinds het ontstaan van het Nederlandse koningshuis bestaat de traditie om bij elke troonsafstand een koningslinde, in het Latijn Tilia europaea, te planten. In veel gemeenten staan al monumentale koningslindes die herinneren aan het begin van het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Bij de geboorte van prinses Amalia bood Staatsbosbeheer de gemeenten koningslindes aan.

(Bron: De Weekkrant - De Botlek 1)

Datum bericht: 
maandag, 29 april 2013