U bent hier

Opbouw kinderboerderij in volle gang

MIDDELHARNIS - Op het terrein van Hernesseroord voltooit Zuidwester donderdag 28 november aanstaande het nieuwe gebouw van de kinderboerderij. Binnen twee dagen wordt een prefab gebouw op de nog bestaande fundering geplaatst. Rond kerst zullen de eerste dieren naar verwachting weer op de boerderij te vinden zijn. In het voorjaar gaat de plek ook open voor publiek.

kinderboerderij
Harry Bosma bij de tijdelijke kinderboerderij. Donderdag verrijst op de plek van de voormalige kinderboerderij een nieuw gebouw. Foto: Mirjam Boertje

De schrik was groot toen op eerste Paasdag 2012 de kinderboerderij op het terrein van Hernesseroord in vlammen opging. Bij de brand kwam een groot aantal dieren om. Met de wederopbouw van de boerderij, en daarmee de dagbesteding voor de cliënten, is met het plaatsen van het gebouw een begin gemaakt. Inmiddels is op de plek naast de begin dit jaar gerealiseerde kas, een tijdelijk onderkomen voor de kippen gevonden.
Met de nieuwbouw hoopt directeur Harry Bosma dat “het herkenningspunt voor de omgeving weer terugkomt. Niet alleen voor de cliënten van Zuidwester, maar ook voor de Flakkeese gemeenschap is het een belangrijke plek waar ontmoeting plaatsvindt en mensen onderling contact leggen.”

Om de plek deel van de samenleving te laten zijn, is gekozen voor het oprichten van een stichting waarin onder meer een groot deel van de eilandelijke middenstand, het Edudelta en de Rabobank deelnemen. “Dit is de enige optie om het te doen slagen, borgen en behouden voor de toekomst. Als we het doen, doen we het goed. Niet dat we over een jaar zeggen: het is ons helaas toch niet gelukt.”

“In het verleden kwam de klad in de kinderboerderij annex speeltuin doordat Zuidwester niet meer in staat was met zorggeld de kinderboerderij te behouden”, vertelt Bosma. “Nadat de gemeente de grond had gesaneerd, kon deze dagbesteding voor zo’n tien tot twaalf cliënten gelukkig weer van start gaan.”

Dat is tevens de kracht van Hernesseroord, die de cliënten naast (begeleide) woonvormen ook dagbesteding biedt. Die dagbesteding maakt het in het geval van de kinderboerderij mogelijk, zoals voorheen, een breed maatschappelijk draagvlak te vormen. De toegankelijkheid tot de kinderboerderij voor publiek is minstens zo belangrijk. Donderdag zal Arlette Sprokkeldreef, waarnemend Raad van Bestuur van Zuidwester, samen met de cliënten tijdens een kleine bijeenkomst het openingswoord doen. Dit als eerste stap naar een volwaardige kinderboerderij. Het geheel krijgt een feestelijk tintje, met ballonnen en een snack voor de cliënten en betrokkenen.

Zuidwester is momenteel in gesprek met de gemeente om de grond waar de kinderboerderij op staat, terug te kopen van de gemeente. Dan komt een mogelijke samenwerking met d’n Speultuun, die vergaande plannen heeft naast de kinderboerderij een speeltuin te heropenen, ook in zicht. Met het oog op de toekomst komen een aantal nieuwe dagbestedingslocaties op het terrein van Hernesseroord. Naast de in samenwerking met de CSG Prins Maurits gerealiseerde kas, vervangen deze nieuwe locaties de activiteiten die nu elders plaatsvinden. Zo wordt brede dagbesteding, van het activiteitencentrum aan de Jacob Banestraat tot en met de metaal- en houtbewerking aan de Zernikeweg, begin 2015 ondergebracht bij Hernesseroord.

(Bron: Ons Eiland 20 november 2013)

Datum bericht: 
woensdag, 20 november 2013