U bent hier

Rexnord schenkt smartphones aan Expertisecentrum Zuidwester

Vorige week heeft Rexnord Industries, een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van transportbanden voor de drank en voedsel industrie, vier smartphones geschonken aan het Expertisecentrum van Zuidwester. Zoals in elk bedrijf worden na een aantal jaar gebruik de mobiele telefoons vervangen voor nieuwe. Rexnord werd getipt de oude telefoons een nieuwe nuttige bestemming te geven, in de vorm van een therapeutisch hulpmiddel in de zorg voor mensen met een beperking. Zuidwester is zeer blij met deze weloverwogen keuze van Rexnord.

Verschillende afdelingen van het Expertisecentrum Zuidwester zullen de telefoons gaan gebruiken als therapeutisch middel en verlengstuk van de therapie. De Fysio gebruikt de telefoons voor het thuis oefenen aan de hand van filmpjes en oefenschema’s. Cliënten kunnen bijvoorbeeld aankruisen wat ze hebben gedaan en hoe ze het hebben beleefd (qua pijn beleving). De PMT gebruikt de telefoons met name voor de Emotie app. Deze wordt ingezet zodat de cliënt zijn emoties te allen tijde kan aangeven en meteen kan doorgeven aan de therapeut of begeleider. Middels de app wordt hij ter plekke gecoacht om op de juiste manier zijn emoties te reguleren.

eHealth
Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Internettechnologie begint dan ook meer en meer een belangrijke plaats in te nemen in de zorg- en hulpverlening. In dit kader spreekt men regelmatig over het begrip ‘eHealth’. eHealth is de inzet van ICT in de zorg- en hulpverlening, niet enkel als vorm van gegevensdeling (tussen hulpverleners onderling) maar als een manier om het directe hulpverleningsproces tussen cliënt en hulpverlener te faciliteren. Een van de voordelen hierbij is dat de inzet van internettoepassingen empowerend werkt waardoor de cliënt met zijn hulpvraag centraal komt te staan en men vraag gestuurd kan (samen)werken.

Voordelen van apps in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Een mogelijk voordeel van online hulpverlening is dat cliënten ook ‘tussen de sessies door’ aan de slag kunnen in hun thuismilieu. Het kan hen immers ondersteunen bij het direct trainen van nieuwe vaardigheden in ‘real life’ wat ‘empowerment’ ten goede komt. Het gebruik van een app maakt dit nog eenvoudiger en toegankelijker. Wanneer een cliënt niet thuis achter zijn computer hoeft te zitten, maar gebruik kan maken van een smartphone, dan kan hij waar en wanneer dan ook gebruik maken van de online ondersteuning.

Datum bericht: 
maandag, 16 december 2013