U bent hier

Ervaringen delen rondom verstandelijke beperking en dementie

Komend voorjaar wordt op drie plaatsen in Zeeland de ‘Dementietafel’ georganiseerd door de gezamenlijke inspanning van Gors, Philadelphia Zorg, Arduin, Zeeuwse Zorgschakels, Odensehuis Walcheren, Stichting Zuidwester en gesteund door netwerkorganisatie Ieder(in), LFB Goes en Alzheimer Nederland afdeling Zeeland.   In Zierikzee staat de Dementietafel gepland op 12 april,  in Middelburg op  18 april en in Goes op 10 mei a.s. De bijeenkomst is bedoeld voor familieleden, mantelzorgers en professionele hulpverleners van mensen met een verstandelijk beperking die dementie hebben of daarvan de eerste signalen vertonen. De Dementietafel stelt hen in de gelegenheid om ervaringen en kennis uit te wisselen over de zorg en ondersteuning. Dementie zet het leven op z’n kop. Onder het motto: ‘samen ben je wijzer en samen sta je sterk’ kunnen professionals en naasten elkaar versterken bij het zoeken naar maatwerk- oplossingen voor de mens met dementie. 

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De kans dat zij (gaan) dementeren wordt steeds groter. Er bestaat behoefte onder familieleden en mantelzorgers om in gesprek met anderen hun ervaringen met de zorg voor hun kind of familielid te delen (lotgenotencontact). Hulpverleners vertellen over opgedane kennis op het gebied van zorg en ondersteuning. Familieleden kunnen op hun beurt vertellen over hun ervaringen, wat werkt wel en wat niet.

“Mijn zus met Downsyndroom kreeg vanaf haar veertigste allerlei ‘kwaaltjes’: slecht zien, snel moe, dingen vergeten, bozig. Het was moeilijk om de diagnose dementie te stellen, omdat niet duidelijk was waar de ontwikkeling van kwaaltjes precies bij hoorde, bij Downsyndroom of bij dementie. Inmiddels vallen steeds meer lichamelijke functies uit bij mijn zus. Ik kan niets anders doen dan er voor haar zijn. Ik zit in een soort van rouwproces en heb erg de behoefte om te horen hoe andere mensen met zoiets omgaan.”

“Ik werk op een speciale woonvoorziening voor mensen met een beperking die dementeren. Wij hebben nauw contact met de familie van onze bewoners. Ook al wonen de mensen hier al heel lang en zorgen we ook al heel lang voor hen. Als mensen dementeren, vinden zij het prettig om dingen van vroeger bij zich te hebben. En wie weet nu beter wat zij vroeger hebben ervaren dan de familie. We willen er ook zijn voor de familie, omdat het voor hen ook een moeilijk proces is. Ik merk dat in het contact met de familie we veel van elkaar kunnen leren.”

Het gaat hierbij niet alleen om mensen met een verstandelijke beperking die in een woonvoorziening wonen. Steeds meer mensen wonen zelfstandig in de wijk, of langer bij hun familie thuis. In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is het ook belangrijk dat voor deze mensen goede opvang, zorg en ondersteuning voorhanden is.  

Aanmelden

De Dementietafels voorjaar 2016 in Zeeland vinden plaats op:

  • Dinsdag 12 april in Brugzicht (Gors), Scheldestraat 5;  4301 VA, Zierikzee
  • Maandag 18 april in Grand Café Willem, Oranjelaan 17; 4332 VA, Middelburg.
  • Dinsdag 10 mei in kantoor Stichting Zuidwester; Rommerswalestraat 1; 4461 ET, Goes

Alle bijeenkomsten zijn van 19.00 tot 21.30 uur en hebben hetzelfde programma.
(Ervarings-) deskundigen delen hun kennis over het thema ‘Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking’. Daarnaast is er volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen.

Wilt u meer informatie over deze Dementietafel, dan kunt u zich richten tot Ellie Lijnse dementietafels@zeeuwsezorgschakels.nl

Over het initiatief
De Dementietafel is een samenwerkingsproject waarvoor KansPlus, Ieder(in) en Alzheimer Nederland zich sterk hebben gemaakt.

Ieder(in) heeft geholpen bij de opzet van een Dementietafel in iedere provincie. Regionale organisaties hebben het initiatief omarmd en zetten de organisatie gezamenlijk voort. Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen elkaar met regelmaat ontmoeten in hun eigen omgeving.

 

Over de betrokken zorgorganisaties
Meer informatie over de betrokken organisaties:
www.gors.nl, www.philadelphia.nl, www.lfb.nu/goes, www.zuidwester.org,  www.odensehuiszeeland.nl, www.arduin.nl, www.zeeuwsezorgschakels.nl, www.ditkoningskind.nl

 

Datum bericht: 
dinsdag, 15 maart 2016