U bent hier

Zorg CentraleR: meer maatwerk in automatisering

Met het project Zorg CentraleR richt Zuidwester zich op toepassing van slimmer gebruik van automatisering bij het verlenen van zorg. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat het de autonomie van cliënten kan ondersteunen en vergroten. Op 8 november 2016 presenteerde projectleider van Zorg CentraleR, Mien Verolme, de eerste resultaten tijdens de bijeenkomst ‘Thematranche Technologie’, samen met 21 andere zorgorganisaties die de kwaliteit van leven voor  cliënten willen verbeteren met de inzet van technologie.

“Met dit project wil Zuidwester beter aansluiten op de zorgvraag van cliënten”, vertelt Mien. “Tot nu werd automatisering vooral toegepast om ‘s nachts op een grote groep cliënten akoestisch toezicht te houden. Dat is een technologie die vrij ingrijpend is, daarom doen we dat nu alleen als het echt nodig is, uiteraard altijd in overleg met de driehoek cliënt, verwant, medewerker. We leveren meer maatwerk, waarbij ook nieuwe technologieën een plaats krijgen. Denk bijvoorbeeld aan sensortechnologie en ‘verlaten kamer’-meldingen.” Cliënten geven aan tevreden te zijn met de ontwikkelingen; zij kunnen meer genieten van hun nachtrust, omdat ze zich minder gecontroleerd voelen. Of omdat het dankzij de technologie al duidelijk is dat de cliënt zelfstandig naar het toilet is geweest. Daardoor hoeft een medewerker de cliënt niet meer te storen.

Het gebruik van technologie past bij de ambitie van Zuidwester om lerend te ontwikkelen, op weg naar een organisatie die zich richt op de zorgvraag van de cliënt. Dat past bij de missie; cliënten ondersteunen bij het bereiken van een waardevol leven. “De nadruk in het project lag tot nu toe vooral op de nachtzorg, maar uiteraard start nu ook een gesprek om dit door te trekken naar de 24-uurs zorg”, vertelt Mien. “Belangrijk om te weten is dat er veel mogelijkheden zijn om technologie in te zetten en beter tegemoet te komen aan de zorgvraag van de cliënt. Een toepassing die we willen inzetten is bijvoorbeeld een mobiele applicatie, waarmee de zorgprofessional zorgoproepen op afstand kan ontvangen en afhandelen. De oproepen die binnenkomen worden dan voorzien van gedetailleerde informatie over de cliënt. Ook dit helpt om sneller en beter gehoor te geven aan de zorgvraag.”

Meer weten over Zorg CentraleR? Neem dan contact op met projectleider Mien Verolme: m.verolme@zuidwester.org

Datum bericht: 
woensdag, 23 november 2016