U bent hier

Coaches van Zuidwester helpen zelfverantwoordelijke teams

Anke Bezemer, Yanick van Gastel, Maartje Luiken-Moens, Anniek de Noord en René Keijzer; dat zijn de namen van de coaches van Zuidwester. Op 1 mei 2016 gingen zij enthousiast van start om de zelfverantwoordelijke teams te ondersteunen in hun ontwikkeling. Per regio zijn er twee coaches, maar wat doen zij precies? We vroegen het aan één van de coaches, René Keijzer.

“Alle medewerkers van Zuidwester zetten zich iedere dag met hart en ziel in om de cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen”, vertelt René. “Dat gaat goed, maar met elkaar streven wij ernaar dat het héél goed gaat. Om ervoor te zorgen dat de medewerkers kunnen werken aan verbetering en de juiste zorg en ondersteuning bieden, hebben zij handelingsvrijheid nodig. Dat betekent dat zij snel beslissingen moeten kunnen nemen op de momenten dat het in het belang is van de cliënt. Om die reden heeft Zuidwester er voor gekozen om taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zo veel mogelijk bij de medewerkers neer te leggen. Wij geloven dat dit leidt tot grotere betrokkenheid en betere kwaliteit. Om dit werken vanuit zelfverantwoordelijkheid mogelijk te maken, worden de teams op allerlei manieren ondersteund. Bijvoorbeeld door scholing, met hulp van de nieuwe zorg- en regiomanagers en de ondersteunende diensten, maar ook door middel van coaching.”

Wat doet een coach?
Elk team van een woning of dagbesteding heeft een vaste coach die hen ondersteunt op weg naar meer  zelfverantwoordelijkheid. De coach begeleidt het team in de ontwikkeling door middel van teamcoaching en -advies, zodat een team haar teamdoelstellingen kan realiseren. René: “We gaan bijvoorbeeld aan de slag met het optimaliseren van het contact met het netwerk van de cliënt, maar ook met de onderlinge samenwerking en de rol van openheid en vertrouwen daarbij. Ook scholing en het eventueel versterken van competenties speelt een rol, net als het werken aan kwaliteit en het beter aansluiten op de visie en missie van Zuidwester.”

Startbijeenkomsten
Inmiddels hebben de meeste teams startbijeenkomsten gehad, waarin de genoemde onderwerpen aan de orde kwamen en waar de teams afspraken over hebben gemaakt. “Een groot aantal teams wordt inmiddels al actief gecoacht”, vertelt René. “Het is prachtig om te zien hoe groot de betrokkenheid is van de medewerkers bij hun cliënten. Het enthousiasme spat er soms vanaf! Natuurlijk zijn er ook aandachts- en verbeterpunten en daar zetten we de komende tijd de schouders onder. Op weg naar een gezamenlijke ambitie waarbij cliënt- en medewerkerstevredenheid wordt verbeterd. Wij als coaches vinden het erg leuk en waardevol om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Datum bericht: 
woensdag, 30 november 2016