U bent hier

Werkconferentie 'Wie is hier nu de deskundige?'

Ruim 250 cliënten, begeleiders, managers en bestuurders waren dinsdag 5 juni te gast in het Willem II stadion in Tilburg bij de eerste serkconferentie over ervaringsdeskundigheid in de VG-sector. En allemaal waren ze het erover eens: Ervaringsdeskundigheid is een niet meer weg te denken onderdeel van het dagelijks werk in onze sector.

Rol ervaringsdeskundigheid wordt groter
Inspirerende inleidingen, een groot aantal interessante workshops en een leuke afsluiting. In het Tilburgse Willem II-stadion werd duidelijk dat de rol van ervaringsdeskundigheid steeds groter wordt. Veerle Vriens, acht jaar geleden NAH-patiënt geworden nadat een hersentumor was geconstateerd, verwoordde het als volgt: "Mijn wereld werd ondersteboven gegooid, maar ik heb inmiddels ervaren dat ik mensen kan helpen. Dat ik een voorbeeld kan zijn. Dat is toch geweldig."

Aan tafel met vier ervaringsdeskundigen
Professor dr. Petri Embregts, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, geeft leiding aan de Academische Werkplaats ‘Leven met een verstandelijke beperking’. Zij zat in het plenaire gedeelte op het podium ‘aan tafel’ met vier ervaringsdeskundigen, waaronder onze eigen Jelle de Vos en Ad van Ginneken. Het gesprek ging over geluk en zelf keuzes kunnen maken, al dan niet met hulp van anderen. Wat maakt je gelukkig? En wie of wat heb je daarbij nodig?

Workshops door ervaringsdeskundigen
Na het plenaire gedeelte werden er verschillende workshop gegeven door de ervaringsdeskundigen van de verschillende organisaties. Ook twee ervaringsdeskundigen van Zuidwester, Mark en Michael, kwamen hierbij in actie. De workshop van Mark ging over de training Empowerment die hij voor cliënten heeft ontwikkeld (meer hierover lees je hier). Mark: “Ik vind dat alle cliënten moeten kunnen leren als zij dat willen. Ook als ze niet kunnen lezen of schrijven.” Hij heeft met vol enthousiasme uitgelegd hoe zijn training eruit ziet. Ook heeft hij de deelnemers aan het werk gezet met één van de opdrachten uit de training, namelijk antwoord geven op de vragen ‘Waar hoor ik bij? en Welke mensen zijn het belangrijkst in je netwerkcirkel?’. Dat kunnen namelijk de mensen zijn die de cliënt kan helpen om zijn/haar doel te bereiken. Daar gaat het volgens Mark allemaal om.
Michael heeft, in Feyenoord-shirt, de deelnemers aan de hand van stellingen uitgelokt om uit te leggen waarom zij wel of niet ‘over de streep’ zijn gestapt. Stellingen zoals ’ervaringsdeskundigheid moet een betaalde baan worden’, ‘ervaringsdeskundigen moeten altijd meepraten over het beleid in de zorg’ en ‘de organisatie moet voor voldoende werkzaamheden zorgen’ leverden mooie discussies op. Voor- en nadelen kwamen aan bod en de discussies leverden bruikbare tips op. Dat ervaringsdeskundigen onmisbaar zijn, daar waren we het allemaal echt wel over eens. Maar hoe krijgt het nog meer de aandacht die het verdient!

Opleiding tot ervaringsdeskundige
Zo’n zeven jaar geleden startte een consortium van een aantal samenwerkende zorginstanties, zorgverzekeraar CZ en Fontys Hogeschool uit Eindhoven met het ontwikkelen van een opleiding tot ervaringsdeskundige. Het was volgens Marc Bindels, voorzitter van het inmiddels fors uitgebreide consortium, een belangrijke stap. "Een prachtige opleiding die we elk jaar verder verfijnen en verbeteren. Compleet met stage en een spannende eindpresentatie. De cursisten leren over hun eigen ervaringen, om die vervolgens te kunnen delen met anderen. Het verhoogt hun eigen geluk, dat van lotgenoten en tegelijkertijd ook van de deelnemende organisaties." Sinds 5 juli heeft Zuidwester er weer twee ervaringsdeskundingen bij. Michael Reedijk en Richard Zandijk volgden het afgelopen jaar de opleiding en konden op 5 juli hun certificaat in ontvangst nemen. 

Datum bericht: 
dinsdag, 16 oktober 2018