U bent hier

Interactieve zorginstrument CRDL geschonken aan Zuidwester

Op dinsdagochtend 23 april was het een feestelijk gebeuren in restaurant Lunch & Zo in Spijkenisse. Daar werd het interactieve zorginstrument CRDL (Cradle) overhandigd aan Wendy Groenendijk, medewerker dagbesteding van Zuidwester in Spijkenisse. Het is de eerste CRDL van Zuidwester. De CRDL werd bijna volledig geschonken door de Stichting Vrienden van Zuidwester en Cam IT Solutions, IT leverancier van Zuidwester.

Katharina Hellendoorn, Muziektherapeut bij Zuidwester: “We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij individuele, belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met een beperking. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL is voor onze zorgmedewerkers, maar ook voor mantelzorgers, partners en familieleden. Doordeweeks kan het gebruikt worden door de cliënten van de dagbesteding in Spijkenisse. In de weekenden kunnen de cliënten van de Marrewijkpaden er gebruik van maken. Het is de bedoeling dat de CRDL in de weekenden ook door ouders en familieleden gebruikt wordt. We zijn de Stichting Vrienden van Zuidwester en Cam IT Solutions ontzettend dankbaar.”

Contact door aanraking
De CRDL is bedoeld voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Als twee mensen hun hand op het instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers een variatie aan geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dat roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Zo ontstaat een nieuwe vorm van menselijke interactie. Een gesprek, ook als iemand de juiste woorden niet meer kan vinden.

Isolement doorbreken en interactie
De CRDL helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet meer goed mogelijk is. Het instrument, van kwalitatief hoogwaardig massief edelhout, combineert speelse, organische vormgeving met slimme software. De elektronica is verborgen in de houten behuizing, zodat de technologie achter het product onzichtbaar blijft. Geen knoppen, snoeren, lampjes of stekkers. De nadruk ligt op interactie.
 

Datum bericht: 
woensdag, 24 april 2019