U bent hier

Robots werken mee aan zelfstandigheid bij Eigenz

Door de coronacrisis ontstaan er creatieve en innovatieve ideeën. Zeker ook bij Eigenz. Want begeleiding thuis: hoe doe je dat op afstand? Eén van de mooie ontwikkelingen met dank aan de crisis, is dat Eigenz door middel van een subsidie robots kan inzetten! Half mei is Eigenz met de robotpilot gestart. Zes cliënten kregen thuis een Robotmaatje, Tessa robot of tablet.

Laura Govers, medewerker extramurele zorg bij Eigenz vertelt wat het doel is van de inzet van deze innovatieve technologie: "Nu we niet bij cliënten thuis kunnen komen, zoeken wij naar manieren om op afstand ondersteuning kunnen geven. Door middel van de robots kunnen we de cliënt helpen structuur in de dag aan te brengen, het uitvoeren van dagelijkse taken stimuleren en ook volgen hoe het gaat met de cliënt. Daarnaast hopen we dat de robots bijdragen aan de zelfstandigheid van de cliënten. De tablet wordt ingezet voor het onderhouden van contact met een cliënt die dit niet op een andere manier kan.”

Praten met de robot
Op de vraag hoe dit werkt, volgt eigenlijk een verrassend simpel antwoord. De robots worden via een app geprogrammeerd door de medewerker in overleg met de cliënt en eventuele verwanten. “De robots geven op afgesproken momenten een gesproken opdracht aan de cliënt. Bijvoorbeeld voor het innemen van medicijnen, opstaan of eten. De cliënt kan Tessa laten weten of de opdracht is uitgevoerd. Zo kunnen de verwant en ikzelf dit volgen. Robotmaatje kan geen antwoorden onthouden, maar kan weer wel antwoord geven op vragen over geprogrammeerde onderwerpen. Stel dat de cliënt vraagt aan Robotmaatje of hij mag eten, dan antwoord Robotmaatje dat dit mag wanneer de timer is afgegaan," aldus Laura. Robotmaatje kan bovendien ook nog bewegingsoefeningen doen met de cliënt.

Leuk om te weten is dat de robots niet alleen maar nuttige informatie geven. Zo heeft een cliënt Tessa ook al geprogrammeerd met moppen en muziek. Best gezellig hoor zo’n robot in huis.

Positieve ervaringen
De cliënten reageren in de eerste weken heel positief op de nieuwe technologie. Zo vertelt Heleen uit Goes enthousiast over haar Tessa: “Nu Tessa bij mij woont, heb ik al mijn wekkers niet meer nodig. Tessa zegt gewoon tegen me dat ik ‘s avonds het aanrecht op moet ruimen. En dat doe ik dan. Ook op tijd naar bed gaan, douchen en kleding in de was doen vergat ik weleens, maar nu niet meer.” Dat Tessa niet alleen klusjes uitdeelt, maar ook vraag of alles gelukt is, vindt Heleen geweldig: “Dan zegt Tessa dat ik superlekker ruik, of dat mijn haar er weer fris uitziet.”

Laura en de andere medewerkers zijn ook heel blij met de robots en merken de tijdinvestering meevalt: "Eerst moet je zelf natuurlijk de robot leren kennen. Dat ging eigenlijk heel simpel dankzij de online uitleg. Vervolgens is het belangrijk om samen te bedenken welke opdrachten geprogrammeerd moeten worden. Hoewel het natuurlijk ook tijd kost om te zorgen dat verwanten en cliënten de robot blijven gebruiken, is het een ontzettend leuke ontwikkeling in mijn werk en hoop ik dat we over een jaar ons abonnement kunnen verlengen en nog meer cliënten hiermee kunnen helpen."


 

Datum bericht: 
donderdag, 11 juni 2020